Apua lentopelkoon

Tässä sinulle monta hyvää hyväksi todettua vinkkiä lentopelon helpottamiseksi. Jotkut vinkit toimivat paremmin toisilla ja jotkut taas paremmin toisilla.

1) Koska lentokoneen istumapaikat ovat suunniteltu mahdollisimman tehokkaasti, valitse lentokoneesta etukäteen käytäväpaikka lippuja varatessa. Ikkuna- tai keskipaikalla ahtaan paikan kammo (klaustrofobia) voi iskeä helposti. Käytäväpaikalta voit koska tahansa nousta helposti jaloittelemaan lentokoneen käytävälle.

2) Ota matkalle mukaan mp3-soitin. Kuuntelemalla musiikkia voit rentoutua ja keskittää ajatuksesi muualle. Voit jopa hetkeksi unohtaa, että olet lentokoneessa.

3) Jotkut lentopelkoiset ottavat ennen lentoa muutaman alkoholipitoisen juoman tai vaihtoehtoisesti rauhoittavia lääkkeitä rentoutumiseen. Lääkkeet ja alkoholi eivät kuitenkaan välttämättä poista pelkoa kokonaan vaan siirtävät sitä taas seuraavaan lentoon. Alkoholi ei sovi kaikille. Alkoholi voi jollain vain voimistaa ahdistusta ja lisätä paniikkihäiriötä.

4) Kerro heti alussa lentohenkilökunnalle, että kärsit lentopelosta. Henkilökunta voi siten kertoa sinulle koneen ”oudoista” äänistä ja kolinoista. Lentokoneen henkilökunta on koulutettu auttamaan pelokkaita matkustajia ja he auttavat sinua mielellään.

5) Jos lentäminen on sinulle vaikeaa, niin kokeile ensiksi lyhyitä kotimaan lentoja. Vähitellen, kun pääset sinuiksi lentorutiinien kanssa, voit pidentää lentomatkojasi jopa kaukolentoihin.

6) Tutustu netin, kirjojen ja videoiden avuilla lentokoneen tekniikkaan ja toimintaan. Kun ymmärrät sen miksi lentokone pysyy ilmassa vaikka moottorit sammuisivat ja kun ymmärrät sen, että lentokone pystyy laskeutumaan turvallisesti ilman moottoreita, niin ahdistuksesi helpottaa varmasti jonkin verran.

7) Keskity positiivisiin ajatuksiin. Älä ajattele lentoa ja sen mahdollista epäonnistumista. Keskitä ajatuksesi lomakohteeseesi ja siinä mitä kaikkea kivaa siellä aiot tehdä ystäviesi kanssa tehdä. Näin toimimalla et turhaan kasvata pelkoa pääsi sisällä ennen matkaa.

8) Katsele lentokoneessa näytettäviä elokuvia. Elokuvat vievät pelkoajatuksesi muihin asioihin. Samalla tavalla toimivat myös kirjat, ristikot ja musiikki. Elokuvia voit katsoa lennon aikana myös omalta kannettavalta tietokoneeltasi.

9) Jos haluat minimoida lentojesi määrän, niin käytä junia, busseja, omaa autoa ja laivoja, jos se on vain mahdollista. Muuten käytä vain suoria lentoja kohteisiin, niin lentojesi määrä jopa puolittuu. Samalla toimit myös ekologisesti maapalloa kohtaan.

10) Muista pitää turvavyötä kiinnitettynä lennon ajan. Näin saat lisäturvaa vaarattomista ja normaaleista ilmakuopista, joita on lähes joka lennolla.

11) Tiedosta se tosiasia, että isojen tunnetujen lentoyhtiöiden lentokoneilla lentäminen on monin verroin turvallisempaa kuin autolla ajo. Sen osoittavat lukuisat kansainväliset tutkimukset. Ajomatkasi lentokentälle on vaarallisempaa kuin lomalentosi etelään.

12) Tiedosta myös se tosiasia, että ilmailuala on erittäin valvottua. Rikkinäisiä tai huonossa kunnossa olevia koneita ei päästetä esim. Euroopassa taivaalle ollenkaan. Lentokoneet tarkistetaan ja huolletaan joka lennon jälkeen huolellisesti, että lento olisi mahdollisimman turvallinen.

13) Älä istu varauloskäyntioven kohdalla. Tietoisuus ”helposti” avattavasta ovesta voi lisätä koneesta tippumisen tunnetta. Kysy lentohenkilökunnalta mahdollisuutta vaihtaa paikkaa.

14) Varaa paikkasi varauloskäyntioven kohdalta. Tietoisuus siitä, että olet ensimmäinen joka pääsee koneesta ulos, jos lentokone joutuu tekemään hätälaskun, voi helpottaa ahdistustasi. Lisäksi varauloskäytävän kohdalla on enemmän jalkatilaa.

15) Älä istu tuppisuuna lennolla. Keskustelu kanssamatkustajien ja lentoemäntien kanssa rauhoittaa mieltä ja poistaa ahdistusta.

16) Valitse paikkasi siipien läheltä. Edessä ja takana tunnet lentokoneen pienetkin liikkeet voimakkaimmin. Siipien kohdalla meno on paljon tasaisempaa.

17) Osallistu lentoyhtiöiden lentopelkokursseille. Esimerkiksi Finnair järjestää lentopelkokursseja asiakkailleen. Kurssilla käydään läpi esimerkiksi lennon kulku ja kaikki koneesta kuuluvat äänet ja kolinat. Lisäksi kursseilla keskitytään erilaisiin rentoutumistekniikoihin ja yritetään auttaa lentopelkoisia psykologisin keinoin. Kurssit maksavat kylläkin useita satasia.

18) Pukeudu lennolle mukavasti. Älä pidä liian tiukkoja vaatteita tai huonosti istuvia kenkiä. Epämukavat vaatteet lisäävät ahdistustasi.

19) Jotkut pääsevät eroon lentopelosta opettelemalla lentämään vapaa-ajan lentokoulussa tai osallistumalla laskuvarjohyppykursseille.

Lentopelkolääkkeet

Lentopelkoon voi saada apteekista ja lääkäriltä myös lentopelkolääkityksen. Normaaliin matkapahoinvointiin voi apteekista ilman reseptiä ostaa Marzine- ja Postafen-merkkisiä matkapahoinvointilääkkeitä. Lääkkeet eivät sovi raskaana oleville ja imettäville. Erityisiä lentopelkolääkkeitä (esim. Opamox, Xanor) voi myöntää lääkärit tapauskohtaisesti. Kyseessä on silloin usein rauhoittavista lääkkeistä.